Pling i bollen

– Det var det jeg sa. Gullfisk og slørhaler trives ikke i bolle. Har lest det på nettet, akvaforum.
Men det er mange som har gullfisk i bolle!
– Fiskeplageri er det, og nå har vi tatt livet av to. Det er altfor lite vann i en bolle. Fiskene får ikke nok oksygen. Jeg kverker den siste, den vil garantert mistrives alene stakkar, og har dessuten begynt å få veldig mange sorte flekker. Den er sannsynligvis syk. Bukvattersott etter alt å dømme. Står om det på akvaforum.

No fishing and no fish - anymore.
No fishing and no fish – anymore.

Akvaforum og akvaforum, du får kjøpe avkarium da!
– Nei, nå må du høre. Det var ikke jeg som fant på dette gullfiskgreiene, men du og gutta, helt spontant. Brått stod dere her på kjøkkenet med poser og bolle, og smilte fra øre til øre. Men hvem endte opp med å skifte vann og mate kun to dager etter den familiære begeistringen over våre nye venner? Jo, det var meg.
Det skulle ikke være nødvendig å skifte vann hver dag.
– Ikke nødvendig? Droppet det i går, og se hva som skjedde. Nå er slørhalen død, og jeg må kverke den sottrammede gullfisken. Og du vet jo at jeg ikke er noe for dette drepegreiene.
Slutt å tulle. Ikke lag et offernummer av dette. Barnslig er du. Jeg er enig i at bolle ikke er bra, men guttene hadde blitt glade for et akvarium. Dere kan kjøpe et saltvannsakvarium med koraller og greier. Det hadde vært flott!
– Akvarium og akvariefisk er en hobby skjønner du, og man må legge ned litt innsats, skaffe seg kunnskap, følge med. Det tar tid. Dessuten er min interesse for fisk stort sett begrenset til ørret. Hadde det enda vært ørret jeg kunne ha i akvariet så.
– Ørret?
– Jepp, genialt, de er hardføre karer. Tåler saltvann, ferskvann og temmelig surt vann.
Men ørret ville vel mistrives innestengt i et akvarium, den er jo så smart har du fortalt.
– Smart?
Ja, den er nøye på maten, bruker alle sanser, skiller fargenyanser fra hverandre og er vanskelig å lure.
-Joda, men…
Ja, jeg har forklart dette til alle vennene mine, og på jobben. At ørreten er smart og laksen dum, og at det er derfor du fisker ørret, og ikke er interessert i laks, selv om den er mye større, sterkere og smaker bedre enn småørretene dine, som du ikke engang gidder å ta med hjem. Der laksen går på helt primitive instinkter og hugger til av refleks, så er ørreten veloverveid, på jakt, tidvis utrolig kresen i matveien, sky for bevegelser og svært skeptisk. Du må liste deg på tå som en indianer, gå i duse klær, velge riktig flue, kaste perfekt og i det hele tatt utøve en svært krevende sport for å overliste en nær likeverdig motstander. Jeg har sagt at du har fortalt meg det. At du bedriver sportsfiskets svar på sjakk. Ørreten er åpenbart en altfor intelligent fisk til å leve innestengt i et akvarium.
– Jeg går og kverker den gullfisken jeg, så får vi ta det med akvarium senere. Skal vi ha fisk i huset så må den i hvert fall kle omgivelsene og stemningen.
Så du holder fast på den intelligente ørreten din?
– Nei, jeg tror vi går for kampfisk.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s