Flueproduksjon

På senvinteren hadde jeg en plan. Tre-fire fluebokser skulle fylles til randen med det jeg trenger – døgnfluer, vårfluer, landinnsekter, diverse nymfer og noen streamere. Deretter skulle det bare være suppleringsbinding. Fylle tomrom etter ødelagte fluer og alle som har funnet ei gran å henge i. Men det var ikke så enkelt.   

Jeg begynte å bli lei av å binde fluer da snøen smeltet og sesongen nærmet seg. Bindingen ble produksjonsorientert, det var om å få boksene ferdig. Effektiv binding av fluer som fisker. Ikke noe tull og fjas eller eksperimentering. Bare noen strøk superlim for å gjøre dem solide. Og slik skulle altså resten av fluebindingen min være. Ren produksjon av en nødvendig bestanddel i fluefiske. Enkle, solide og bindeteknisk rett fram.Verken mer eller mindre. Men jeg må ha oversett noe viktig da planen ble klekket ut. Den var tross alt et resultat av måneder uten fluekast, men desto flere timer foran bindestikka.

Noen bustefluer. Morsomme å binde, og gode fiskefluer.

Denne uka satt jeg meg ned igjen, og gjorde meg klar til produksjon av små døgnfluer til høstens elvefiske. Bindestikka ble satt på bordet, materialer funnet frem, brillene pusset og kaffekoppen fylt opp. Startet opp pc’n, surfet på nettet etter gangbare mønstre og forhørte meg litt om kroker, fant noe jeg kunne starte med, og med ett var jeg i gang med noen små døgnfluer. Det var uvant. Forsiktig, fomlende og med lav selvtillit. De første var ikke gode nok for boksen, men det var ikke så viktig. Jeg kastet meg inn i nye forsøk. Gleden over å binde fluer var tilbake. Små kreasjoner ble bundet med iver, og på flue fire og fem begynte mønsteret å sitte i fingrene. Utover kvelden begynte resultatet å bli brukbart, og jeg var rett ut fornøyd med de jeg plasserte i boksen.

Men det var mer enn det. Tankene bølget frem og tilbake. Foran stikka kom minner om kreasjoner jeg har fanget fisk på tidligere. For eksempel den spede CDC-spinneren på krok 20 som jeg fanget en ørret i Rena med for noen år siden. Eller den sorte, egenutviklede vårflueimitasjonen på krok 17 med Staffan Lindstrøms antrongarn og et lite fronthackle. Flua som lurte to flotte ørreter på en drøy time i juli. Eller bustefluene jeg brukte med godkjent resultat under vulgatafiske i Bjørkelangen.        

Og mens jeg satt der og festet materialer i strengt nødvendig rekkefølge, gikk det på ny opp for meg at fluebinding er en viktig ingrediens i fluefiske. Fluebinding fortjener ikke å bli tilsidesatt som et produksjonselement. For det er ikke bare minner som dukker opp foran stikka, men planer, forventninger og drømmer. For hver lille CDC-compardun som settes i boksen, tenker jeg at nettopp denne kan komme til å fange fisk i en vakker høstelv. At forventningene risikerer å dra ut av alle proporsjoner får så være. Hadde alt blitt som tenkt foran bindestikka hadde ikke fluefiske vært noen sak. Og når troen på et fluemønster blir stor, må jeg binde flere. Disse må jeg bare ikke gå tom for, tenker jeg. Reservefluer for de som får flyteproblemer av fiskeslim, eller rett og slett blir revet i stykker av fisketenner eller peangen.  Grantrær, bjørk og kratt gir nok heller ikke slipp på sin andel så lett. 

Så her sitter jeg. Ikke i et produksjonsrom. Jeg sitter ved bindebordet, komfortabel og inspirert. Det er fluebinding slik fluebinding bør være. Full tilstedeværelse, og ørsmå lykkestemninger når materialene faller riktig på plass under løs løkke, haletrådene sprer seg til hver side som planlagt og avslutningen sitter som den skal. Små øyeblikk der ingenting annet får oppmerksomhet. Som fluefiske i miniatyr. Og selv om mange andre binder bedre fluer, foretrekker jeg å gjøre det selv. For den dagen fluebinding bare blir produksjon, ja da kan jeg like gjerne kjøpe dem. Nå fester jeg en ny krok. Skitt fluebinding!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s