Prosjekt Catskill – intro

Vinteren er lang. Det gjelder å finne på noe. Selv har jeg helt uoverlagt viklet meg inn i et prosjekt jeg ikke ser slutten på.
Sent om høsten holder man tak i det som er igjen. Myggfiske i marka og noen turer etter sjøørreten. Likevel smyger det seg inn en erkjennelse av at sesongen er slutt og at det er lenge til neste høytid. Heldigvis har vi fluebindingen. Det er sagt og skrevet mye om fluebinding, og nesten alle som skriver om dette faller ned på at fluebinding er som fluefiske. Det er noe magisk som skjer ved bindestikkene. Vi er nærmest på fisketur der vi sitter og surrer kreasjoner på kroker – sies det. Om det som skrives ikke er helt riktig, så er det i hvert fall en trøst å vite at det er flere som sliter på denne tiden av året.

Tom boks venter på et pasende innhold.

Makeløs bok

Men foran stikka står tankene stille. Aner ikke hva jeg skal begynne med. Er i hvert fall lutlei av små fallskjermdøgnfluer med syntetisk dubbing, aero dry wing og fibettshaler. Tenker at jeg skal binde opp noen comparadun på klassisk vis med hjortehår. Kommer så smått i gang, men oppdager at jeg fortsatt er misfornøyd med den gamle, og etter min mening altfor store, «hairstackeren». En god grunn til å ta en tur til Nordisk Fiskeutstyr. Før bindesesongen må man uansett en tur eller to innom en fluefiskesjappe for å supplere og utvide sortimentet med bindemateriell og verktøy. Enda en trådholder kan også være kjekt. Dessuten blir jeg alltid stående å glane på veggen med fjærmaterialer. Før noterte jeg bindeoppskrifter og kjøpte bindematerialer. Nå resonnerer jeg like mye den andre veien. Ser materialer og kommer på mønster man kan benytte materialene til. Men videre smart er det ikke. Og jeg har uforholdsmessig mange ukurante fluer i samlingen. Jeg runder hjørnet og kommer til avdelingen med bøker. En bok fanger umiddelbart oppmerksomheten. Tying Catskill-style Dry Flies av Mike Valla.

Boka jeg kom over ved en tilfeldighet.

Stor bok med flotte bilder. Setter meg ned og blar litt. Store fluefiskebøker med glanset papir og bilder er ofte flotte. Denne er makeløs. Historiene om fisket i Catskill-området, nordøst i staten New York. De klassiske elvene med de morsomme navnene. Beaverkill. Neversink. Klassiske fluemønster. Gordons Quill, Pink Lady, Light Cahill, Adams, Grey Fox… De historiske personene. Theodore Gordon, Walt Dette, Ed Hewitt… Jeg setter den tilbake i hylla, betaler for diverse rekvisita og kjører hjem.

En av de første. Vingene peker litt for mye forover, men jeg
skal binde noen hundre så det kommer seg nok.

Naturmaterialer
Fredag kveld. Den nye stackeren hjelper, men det går fortsatt treigt. Får bundet noen comparadun som jeg er fornøyd med, men antron-garnet i Sparkle Dun-variantene skjærer i øynene mine. Det gjør seg ikke med blinkende antron-garn i enden av en flue som er består av hjortehår og muskrat-dubbing. Det er ubalanse i materialvalget. Catskillboken kommer raskt tilbake i hodet. Det var bare én i hylla. Naturmaterialer. Høytflytende fluer som kan fiskes i raske partier, som mange gjerne går forbi, men som jeg alltid synes er spennende. Og ikke minst friskt. Jeg sender umiddelbart en mail til Nordisk.

Ja, noen flere har det allerede blit.
Hei! Var innom dere i dag og bladde i en bok om fluebinding – Catskill Style. Angrer på at jeg ikke kjøpte den. Er det mulig å reservere den? Tror ikke jeg rekker innom lørdag, så da blir det en dag til uken.
Mvh Jørn
Lørdag morgen er det svar i innboksen:

Hei Jørn, – reserverer boka. En perle!
Mvh Svein R

En perle!  Et understatement. Jeg rekker innom lørdag. Kaster meg over boken. Leser. Binder. Og leser. Kveldene går med til fluebinding. Inntil jeg avslutter med en kopp te ved kjøkkenbordet og leser videre. Det er høst. Utstyret pakkes snart vekk.

I april skal et utvalg av de aller beste Catskill-inspirerte fluene
premieres med en plass i denne boksen.

Men jeg har et prosjekt. Materialer må skaffes. Naturmaterialer. Mønster skal læres og bindes til de sitter og jeg er fornøyd. Gjøre noe tilpasninger i forhold til farger og klekkingene her hjemme. Til våren skal jeg fiske med dem. Starter med Gordon’s Quill størrelse 12 under marginata-klekkingene. Drømmene vokser, men en jobb må først gjøres. En trivelig jobb. Vinteren med kulde, is og snødrev kan bare komme.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s