Landlov

Jeg har ingenting imot båter. Snarere tvert i mot. Men i min verden foregår fluefiske primært fra land.
 
Som barn bodde jeg nesten hele sommerhalvåret i en Spjærøykrysser på 28 fot eller i en 17 fots plastjolle. Slik startet fisket med håndsnører og garn. Det ble mange fisketurer og betydelig fangster. Men stangfiske var tiltrekkende. Stangfiskere fremstod som tøffe. I hvert fall for meg. Både de som stod på land ved sjø og vann med store fiskekasser, og spesielt de som stod midt i en elv med fiskevest og et snøre som føyk frem og tilbake. Nesten uoppnåelig tøft. Det var noe mystisk ved alt som var festet til vesten, de fargerike fjærene i hatten og den merkelige, men usedvanlig vakre måten å kaste et snøre på. Jeg skjønte vel ikke helt poenget og trodde bare de svingte litt ekstra frem og tilbake for moro skyld. Etterhvert begynte jeg å gjøre det selv – først med slukstang. Den som pappa kjøpte til meg i en sportsforretning i Strømstad. Irrgrønn ABU med lukket haspel. Et par prøvekast før jeg slapp knappen og så konglen fyke gjennom lufta. For vi måtte øve litt med kongler.
 
Pappa og jeg på fisketur, sommeren 1981.
 

Ved Glommas utløp fristet ikke elvefiske. Det første stangfiske foregikk fra båt det også, men etterhvert oppsøkte jeg steder som kunne ligne på en elv. Smale sund og odder med strøm og fart i vannet. Det er i det minste en start tenkte jeg og latet iherdig som jeg var i en elv, mens jolla lå fortøyd på andre siden av skjæret. Med lange gummistøvler vader jeg litt uti. Bare for å få enda litt mer følelse med hvordan elvefiske artet seg. Eller late som. At jeg etterhvert målrettet gikk inn for å fiske etter sjøørret gjorde følelsen av å nærme meg det ekte sportsfiske enda sterkere. Jeg fortsatt også å fiske på dypet og til havs, men det lå et sug etter elv. Etter flere år med sluk, kystwobblere og bobledupp med flue, ble det til slutt en fluestang. Jeg var definitivt på vei, og da jeg omsider ble mer mobil overtok ferskvannsfiske. Ekte ferskvannsfisk. I Dokkavassdraget. Blottet for action. I motsetning til da jeg fisket med håndsnøre fra båt eller med stang fra holmer og skjær fikk jeg nesten aldri noenting. Men det gjorde meg ikke stort. I hvert fall ikke som jeg husker og jeg holdt jo ut. Det var heller ikke mangelen på fisk som har ført meg i land og til innland, men savnet av et utfordrende fiske med stang. En sammensatt og kunnskapsinnrettet tilnærming. Mer viten enn tilfeldigheter. Mer sport og mindre matauk. Dessuten var det deilig å slippe tanken på hva jeg skulle gjøre med fangsten. Fang og slipp var ennå ikke noe alternativ.

Båtfiske i dag er redusert til makrelldorging, og i høyden et par turer i bellyboat, men heller i det er noen stor favoritt. Jeg bruker helst denne farkosten for å komme meg ut til noen småskjær i vannet og fiske derfra. Akkurat som jeg gjorde med 17-foteren i saltvann. Men det å stå i en elv og kaste snøret frem og tilbake fremstår fortsatt som det ultimate sportsfiske. Landfiske er ikke noe prinsipp, men jeg liker det best og det har vel kanskje blitt en slags regel når jeg tenker meg om. Helst fra land liksom. Gjerne utvadet, men ikke i båt. Men regler har unntak og dukker det opp en altfor gylden mulighet til å fiske flue fra flytende farkost så griper jeg nok sjansen. Dessuten liker jeg å tenke at om jeg blir gammel og dårlig til beins så kan båt være redningen. Da kan jeg sitte i en slitt oilskinjakke med flueboks i lomma og se fluene drive bortover vannet. Eller trekke snøret med buzzere rolig inn slik at snøret henger i nøyaktig riktig vinkel. Sixpence. Spytte snus. Sindig, gammel og tilbake i båt. Der hvor fiskelivet startet. Tenke tilbake på det første stangfisket – fra båt med pappa. Humre litt. Snøre sekken sammen. Slutte sirkelen. En fin tanke om ikke annet. I mellomtiden nyter jeg landlov.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s